Som fodboldtræner, specielt på børne- og ungdomssiden taler vi ofte om talenter, og talenterne taler ofte om talentet de selv besidder.

Talent-snakken vil jeg lade ligge her men lad os kalde dem, de ambitiøse spillere, som drømmer om fuldtidskontrakt, udland og meget mere.

Mellemstykket, altså perioden fra ung pg talentfuld, til succesfuld på den store scene, uagtet idrætsgrene, ligger hårdt, arbejde, selvdisciplin og massere af held.

Jeg vil i dette lille skriv holde fokus på selvdisciplinen. For hvad der der præcist.

For mig er det synonym med, at tage sin sport alvorlig og at se sig selv som et aktiv, hvori der skal investeres, for at lykkes.

Alt for ofte er spillere, specielt indenfor fodbold, fornemmer jeg, ikke villige nok til at gå de ekstra mill der skal til. Tilfredsstillelsen kommer for hurtigt, sulten mangler, de kortsigtede målsætninger vinder over det lange seje træk og selvdiciplinen og seriøsiteten siver stille og roligt ud, i forlængelse af det hårde arbejde skal tage over.

Hvad enten der trænes 4 gange eller 6 gange i klubben, skal der altid noget ekstra til. Der skal arbejdes fysisk, mentalt eller der skal viderudvikles på tekniske elementer i sporten.

Klubberne gør rigtig meget på højeste U-niveau. Men for at den enkelte kan nå sine langsigtede målsætning SKAL der altid investeres. Det hele bliver ikke serveret. 

Skal det være forældrene der pacer,? Næppe og så måske lidt alligevel. Skal det være klubtrænerne, som sviger pisken, både og. Men helt grundlæggende skal lysten til at lykkes, komme indefra. Motivationen hertil skal være motivatoreren. Den indre drivkræft, skal vær til stede.

Lysten til eksempelvis at træne fysisk, inden skole.

Trangen til at gå ind efter de andre, så man lige kan sparke 30 frispark.

Hangen til hele tiden at ville blive bedre . Både til det man allerede er rigtig god til men også til det ting man ikke er fantastisk til.

Alt det, er man selv ansvarlig for. Måske skal forældrene motiver og ind imellem presse på, så den ungen, afhængigt af alder, bliver holdt op på sin ambitionen.

Hvad er motivation så? Det er, som talent-snakken, en helt anden sag, som Jeg heller ikke vil bevæge mig ind på her. Men Mads Davidsen og Helle Hein har i bogen “Nær talent forpligtet” en masse interessante vinkler på dette. Anbefalesværdigt!

Klub/holdtræneren har også et kæmpe ansvar for at skubbe til den unges motivationen. Men det er den enkelte udøvers eget ansvar.

Hårdt arbejde slår et hvert talent af banen, hvis ikke talentet arbejder hårdt nok!